Thursday, March 3, 2011

SUP BEREMPAH AYAM SELASIH


Ayam potong sup (kecil-kecil)ikut suka
5 biji kentang (kupas & potong 2)
1 batang lobak merah (potong ikut selera anda)
...2 kuntum cendawan kering (rendam hingga kembang dan carik-carik)
10 kuntum cendawan shiitake kecil (cuci dan rendam dengan 1 liter air bersih)
7 biji bawang putih (pecahkan)
1/2 labu bawang besar (hiris halus)
3cm halia muda (hiris halus)
1 sudu lada putih (tumbuk)
3 kuntum bunga lawang
5cm kulit kayu manis
1 packet rempah sup bancuh dengan air (kalau suka boleh pakai sup bunjut)
2 tangkai daun selasih (kalu suka)

hiasan
bawang goreng
daun saderi dan daun bawang

Cara:
1. Didihkan air bersama bawang putih, bawang besar, halia, bunga lawang , kulit kayu manis dan rempah sup.
2. Masukkan daging ayam, lobak, kentang dan cendawan shi-take.
3. Masukkan lada putih dan garam.
4. Apabila ayam & kentang telah empuk, masukan cendawan kering. Biarkan seketika.
5. Masukkan daun selasih (kalau suka) dan tutup api

Taburkan bawang goreng dan daup sup di atasnya.
Nikmatinya semasa masih panas.

1 comment: